25 Mayıs 2011 Çarşamba

Çok eşlilik meselesi

Yusuf İslam Türkiye'ye geldiğinde gazeteler röportaj yapmak için sıraya girmişti. Malum medya da bu fırsatı kaçırmaz tabii... Fakat Yusuf İslam önceden bilgilendirilmiş olacak ki hangi medyanın neye hizmet ettiğini gayet iyi biliyor. Bu yüzden malum medyalardan bir tanesinin röportaj teklifini bir şartla kabul etmişti; "Söylediklerimi aynen yayımlayacaksanız..."

Muhabir bu şartı kabul etti. Bir kaç klasik sorudan sonra şahs-ı manevilerinin zihniyetini kusmaya başladı muhabir; "Girdiğiniz İslam dininde; bir erkeğin dört kadınla evlenmesine ne diyeceksiniz? Yani bunun mantığını nasıl kabul edeceksiniz? Siz bir Batılı aydın sanatçı olarak bunu nasıl kabul ettiniz?"
Yusuf İslam asrın getirdiği bu tereddütler ve saçmalıklar karşısında harika bir cevap verdi;
"Ben Müs­lüman olmadan önce binlerce İngiliz kadınıyla yattım kalktım. Siz o za­man gelip de; "bunu niye yaptın ayıp be adam! Bin tane kadınla yatılır mı?" diye sormadınız? Şimdi Allah'a çok şükür Müslüman oldum ve bir tek kadınla evliyim. Yani böyle de devam ettirme niyetindeyim." diyerek ayetin kısa bir açıklamasını yapmıştı.

Cahiliyede namütenahi gayrimeşru sayılan taaddüd-ü zevcat (çok eşlilik) İslam'da "adalet" şartıyla dörde indirilmiştir. Nisa suresi 3. ayetin en çağdaş tefsirini; Mahmut Toptaş'ın "Şifa Tefsiri" ve Seyyid Kutub'un "Fizilal'il Kur'ân" tefsirinde bulabilirsiniz.
Bugün Sibel Üresin'in söylediklerini bir batılı veya din ile alakası olmayan bir sosyolog söylemiş olsaydı kimse tepki göstermez; "bir görüştür en nihayetinde" derdi.
Fakat bu söyleyen bir başörtülü olunca, söylediği de dinde olunca, haliyle "genç laikler rahatsız..."

5 yorum:

Adsız dedi ki...

sibel üresin 'dayak benim için boşanma sebebi değildir' de diyor. ayrıca belediyede aile danışmanlığı yapıyor. yani başkalarıyla karşılaştırmak çok saçma. zamanında ''erkek aldatabilir'' diyen hülya avşar'a da tepki gösterilmişti ki üresin'in söylediklerinin yanında avşar'ınkiler çok basit kalıyor. artık şu türbanlı ya da dindar olduğu için yargılanıyor takıntınızdan vazgeçin bi zahmet. siz sürekli 'bizi aşağılıyolar' diye dolandıkça aşağılanmaya mahkum kalıcaksınız. sümeyye erdoğanlaşmaya gerek yok. insanlar türbanlı diye saçmaladıklarında tepki gösterilmemesi mi gerekiyor yani nedir?

EmRe dedi ki...

4 kadınla evlenme izni, şartlara uymak kaidesi ile dinimizce verilen bir ruhsattır. Her erkeğin harcı olan bir iş değildir. Böyle bir işe kalkışılacaksa hanımları arasında adaleti sağlamak şart koşulmuştur. Hadi maddiyatı eşit dağıttın, peki ya sevgi ve ilgiyi eşit dağıtabilecek misin? Bu konu üzerinde hassasiyetle durulmuş ve tek eşlilik önerilmiştir.

Konunun ayrıntıları bilinmeden yapılan yorumlar bana göre çok saçma. Ayrıca yukarıdaki yazıya net bir şekilde katılıyorum. Yusuf İslam ne güzel açıklamış.

Sibel Üresin'in açıklamalarına gelince.. Zina böylesine yaygınlaşmış ve erkekler Kur'an 'da verilen bu ruhsatı keyfine göre kullanırken, dini nikahın yasalaşması da bence gayet makul bir yaklaşımdır. Sırf bu nedenle mağdur olan binlerce kadın ve o evliliklerden doğan günahsız çocuklar varken, neden yasalaşmasın diye düşünüyor insan. Bari o kadınların da yasal hakları olsun. Ortada kalmasınlar diye düşünüyorum.

Zira şu da değişmez bir gerçek ki, İslam dini bu ruhsatı verirken tek eşliliği esas almıştır.

Adsız dedi ki...

neden kadın bir adamın 2. ya da 3. kadını olmaya razı olsun? emre bey acaba dini hoşgörse bir kadının 2. ya da 3. erkeği olmayı istermiydi? din adı altında her türlü ahlaksızlığa izin veriyorsunuz.

EmRe dedi ki...

Emre Bey değil Emre hanım öncelikle :) İsimden dolayı şaşırmakta haklısınız tabii.. Ben o yorumu bir bayan olarak yazdım ve şurası bir gerçek tabii ki bir erkeğin 2.veya 3. hanımı olmak istemem. Allah göstermesin. Benim orada değinmek istediğim, dini nikah adı altında kimseye duyurmadan sadece o 2 kişi bilecek şekilde bu işe kalkışıyor dindar geçinen insanlar. Ama oradaki yanlışın farkında değiller. Sadece 2 kişinin bilmesi yetmiyor bunu duyurmaları gerekiyor. Dinimizin verdiği bir ruhsatı bu şekilde kullanan insanların samimiyetine asla inanmıyor ve tasvip etmiyorum. din adı altında gizlice ve şartlara uyulmadan yapılan bu işin bende karşısındayım.

Ki sadece duyurmakta yetmiyor, bir önceki yorumumda yazdığım gibi her yönden gerek maddi gerek manevi olarak adalet şart koşulmuş hanımlar arasında. Diyelim tüm şartlar olgunlaşmış, misal erkeğin dini ve resmi nikahlı eşinin rahatsızlığı var, bir eş olarak gereken vazifelerini yerine getiremiyor, eşinin de haberi olması şartı ile erkek 2.bir hanıma ihtiyaç duyuyor ve maddi manevi adaleti sağlayacağından emin (ki bence bu çok zor) Bu durumda bunu gizli saklı şekilde yaptığı zaman olay dinimizce 'zinaya' giriyor. Günahı büyük.

Ayrıca o kadını dilediği zaman ortada bırakma şansı ve ihtimalide yüksek. Eee şimdi bu 2.kadının hakkını nasıl koruyacaksınız?

Resmi olsa, o kadının da hakları olur, çocuk olursa ne çocuk ne de kadın ortada kalmaz.

Gerçi biz burada çok afaki yorumlar yapıyoruz. Dinimiz zaten tek eşliliği esas alarak ciddi bir biçimde uyarmış.

Umarım ki kimse bu durumlarla yüzleşmek zorunda kalmasın, her evlilik sorunsuz, mutlu mesut devam etsin. Ne kadın ne de erkek aradığı şeyleri evliliğinin dışında bulmaya kalkmasın.

Adsız dedi ki...

tanrıya ve dine inanan bi insan değilim. öncelikle bunu belirteyim yargılamak isterseniz yargılayın.
benim anlamadığım konu şu; neden insanları tek eşliliğe yönlendirmek yerine din izin veriyor diye çok eşliliğe yönlendirelim? toplum tarafından dışlanma korkusuyla boşanamayan çok kadın var malesef ki annem de bunlardan biri. sırf evliliği dediğimiz kurumu korumak için zorladığımızda mutsuz ebeveyn dolayısıyla gelecekteki ilişkiler konusunda mutsuz çocuklar yetiştirmek yerine iki tarafta mutlu değilse boşanmaya yönlendirmek daha mantıklı değil mi? eğer kadın erkeği mutlu edemiyorsa erkeği başka kadınlarla paylaşmak yerine mutlu edebileceği ve aynı zamanda mutlu olabileceği bir erkekle birlikte olsa.. tabi bunlar için önce toplumdaki ''boşanmış kadın'' algısını yıkmak gerekiyor ki varmak istediğim de burası zaten. yani çok eşlilik yerine insanların özelliklede erkeklerin tek başına yaşayan kadının ahlaksız olmadığını öğrenmelerini sağlasak kadınlar için daha hayırlı bir iş yaparmışız gibi geliyor bana. ayrıca kadın-erkek nüfusunun neredeyse eşit olduğu bir dünyada kimsenin hakkı yenmemiş olur:)