13 Mayıs 2008 Salı

Haş iki o!


Nedir acaba şu "su" dedikleri sıvı? Tamam "yaşam kaynağı" olarak zihinlere kazınmış ama nasıl? Yılmaz Erdoğan bir gösterisinde şöyle demişti; "ne var canım? 1 su molekülü 2 hidrojen ve 1 oksijen al sana su!" O kadar basit mi acaba?
İlk insandan günümüze kaç asır geçmişse artık hepsi su içmiştir, yıkanmıştır, yıkatmıştır, sulamıştır, sululuk yapmıştır, kısacası günümüzde kullanıldığı gibi kullanmışlardır. O zamandan beri hiç bitmeden akıyorda akıyor, hiç bitmiyor. Nerden geliyor? Dağdan.
Ya dağın içinde laboratuar var ve çalışanlar Yılmaz Erdoğan'ın dediği şekilde üretim gerçekleştiriyorlar ya da insanı bilen birisi suya muhtaç olduğunu düşünerek suyu ordan gönderiyor. Bu zamana kadar bir dağdan akan su toplanıp, dondurulsaydı Everest yanında quark kadar kalırdı heralde. Ya da bir sonu olsaydı, biterdi ve dağ göçerdi. Ama sürekli akıyor, akıyor, akıyor. Akıyor ama içindeki kanunlara bakıldığında ne kadar mütevazi olduğunu görüp takdir ediyoruz. Yani su olsam kasıldıkça kasılırdım, milletin boğazında kalır, adama kıçını yıkatacak kadar aşağılanmazdım.
Çünkü sudaki kılcal hareketler, suyun yerçekimine karşı gelmesini sağlıyor. Su yukarıdan düşüyor yer çekimi var. Peki aşağıdan yukarıya nasıl çıkıyor? Toprağa döküldüğünde ağaca nasıl tırmanıyor? Ve bunun gibi kimyasal analizler suyun bir mucize olduğunu ispatlamaya yetiyor. Bugün Afrika'nın kurak bölgelerinde mikrop dolu çamurlu suyu içmek için sabah erkenden kalkıp 3 km yürüyen insanlar var. Böyle bir mucizeyi hafife almamak ve bu mucizeyi veren Zat'a şükretmek lazım.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Kitap gibi bunlar da inananin imanini ziyadelestirirken inanmayanin da imansizligini arttiriyor. Butun sorulara bilimin cevabi var; su agacta nasil cikiyor- kohezyon, iste dagdan nasil geliyor- basinc filan cevap verilir. Akla kapi aralanmis ama irade de busbutun elden alinmamis. BUnlari bilip yine bir tercih yapiliyor imanla imansizlik arasinda. Ve Allah`in ne buyuk lutfudur ki her sey bir kanuna baglanmis, mesela su her zaman 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan olusuyor. Veya ayni kohezyonu uygulayarak sen de sivilari ince borularda yukari tasiyabilirsin.

Adsız dedi ki...

Ve irade denilen sey ne muthis ve sirli bir seydir.