12 Temmuz 2011 Salı

Dersim Katliamı

Neymiş efendim Mustafa Kemal o zamanlar hasta olduğu için olaylardan haberi bile yokmuş. E peki 17 Kasım 1937'de Tunceli Pertek Halkevi'nin önünde Sabiha Gökçen ile birlikte ne yapıyordu?















Hasta falan değildi. Bizzat Trabzon'daki şimdiki "Atatürk Köşkü"nden planlayıp yönlendirmişti harekâtı...
Şimdiki Trabzon Atatürk Köşkünün girişindeki tabela;








İşte bu da harekatı planladığı harita;
















Harekatın en önemli faktörü ilk bayan savaş pilotumuz! Sabiha Gökçen'dir. Harekatı başarıyla yönetmiş, Dersim semâlarında Ebabil kuşları gibi süzülüp aydınlanma bombalarını halkın üzerine atmıştır. Bu tabirler bana ait değil. 2001 yılında PTT'nin çıkarttığı hatıra posta pulları koleksiyonundan bir pulda yazıyor.

İşte o pul;



















Operasyondan sonra Bursa'da bir mahalle, camisiyle birlikte Sabiha Gökçen'in üzerine tapulanmıştır. Bugün hâlâ Sabiha Gökçen'in oğlu kiraları toplamaktadır.

1972 yılında Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığının resmi yayınlarından çıkan "Türkiye Cumhuriyetinde Ayaklanmalar" kitabından Dersim harekatı ile ilgili planlar;





































Zâlimler için yaşasın cehennem!

1931-1941 MEB Tarih kitabı

1931 yılında Fransız tarihçi Leone Caetano'nun "İslam Tarihi" eserinin bir kısmını Mustafa Kemal Türkçe'ye çevirmiştir. Kendi el yazısıyla tuttuğu notları; Doğu Perinçek, Kaynak Yayınlarından çıkardığı 4 ciltlik "Kemalist Devrimin Tarih Tezi" eserinde, "Atatürk dini ideolojiyi batılılaşmanın önünde bir barikat görüyordu" diyerek neşretmiştir.
Daha sonra Mustafa Kemal çeviri işini Afet İnan'a vermiştir.
Çevrilen eser, Milli Eğitim Bakanlığının onayıyla ortaokul ve liselerde okutulan tarih kitaplarının müfredatına sokulmuştur.
Yalan söyleyen tarih sayesinde bu kitaptan bîhaber iken, alemin kralı Ali Tuncay abinin bilgilendirmesiyle bu kitabın peşine düşmüştüm.
2-3 gün boyunca İzmir Milli Kütüphanesinde aradım ve buldum. Dışarıya kitap çıkarmak yasak olduğu için sadece önemli kısımların fotokopisini çektirdim.
10 yıl boyunca okullarda okutulan bu kitap 1941 yılında müfredattan kaldırılıyor. Böylece 1940'ta kurulan köy enstitülerine alt yapı ve hazırlık tamamlanmış oluyor.
"Aydınlanma!" operasyonu başarıyla gerçekleştirilmiştir...

İşte o kitap;